Monday, October 04, 2004

Temuduga KPLI

hehehe...dapat jugak aku temuduga kpli...ingatkan dah tak dapat...check nama kat laman web cikgu tu, dapat pulak....12 hb okt ni jam 12 tgh....hmm..macam mana kalu dapat??? kalu nak diikutkan hati aku..aku prefer kalu dapat jadik ro kat mardi...bidang yang sememangnya aku minati sejak bayi lagi...keh keh keh...aper pun tengok dululah macam mana...andai kata dapat...kena istikharah dulu lah....

dalam pada itu..ada beberapa orang member aku memberikan beberapa sedikit tips untuk pergi temuduga tu...ni aku masukkan email dia...


Assalamualaikum,

Saya ada sedikit maklumat kpd yg bkl menduduki temuduga KPLI nanti. Ada sdikit format baru iaitu ujian bertulis. ni antaranya yg kawan2 saya habaqlah....

1. Tuliskan secara ringkas ttg perkara berikut:
(a) Minat dan kemahiran anda.
(b) Pengalaman interaksi dengan remaja dan kanak-kanak.
(c) Pengalaman mengajar.
(d) Kegiatan dalam kesenian dan kebudayaan.

2. Sekiranya anda dipilih, apakan yang akan anda sumbangkan?

3. Kenapa anda minat nak jadi guru????


Tema hari guru :

2004 – Guru Berkualiti Pemangkin Kecemerlangan

2003 & 2002 – Guru Berkualiti Aspirasi Negara

Dalam temuduga KPLI, penemuduga nak tahu macam mana kita mengajar sesuatu konsep berkenaan. Anda sebagai pemegang ijazah sains sudah tentu mempunyai banyak ilmu dalam bidang berkenaan. Persoalannya bagaimana nak memindahkan ilmu ini kepada murid-murid. Soalan ini memerlukan jawapan secara logik sahaja. Jadi cuba renung dan fikirkannya.

Bagi calon sekolah rendah, biasanya penemuduga akan cuba nilai diri calon sama ada sesuai untuk mengajar murid sekolah rendah. Jadi soalan lebih banyak kepada bagaimana nak mengajar subjek yang dipohon di sekolah rendah. Sebagai contoh, katakan anda memohon matematik SR. Maka soalan akan berkisar bagaimana akan anda ajar matematik kpd murid sekolah rendah. Katakan konsep pecahan.


Sek.wawasan

Sek bestari

Why I want to be a teacher???

Some topics of science subject (standard 4)

Prepare in for answering in English


wah....last statement best dibaca....Prepare in for answering in English...memang best...rasanya percent dapat tu dah jadi 30%... hehehe...percent tak dapat..jeng jeng jeng....70%.....wah....hehehe
aper pun..tengoklah..kalu ader rezeki...ada lah tu lubangnya.....bila dapat??? sabor...sabor...kalu Allah kata ada...ada lah tu...cuma perlukan kepada sedikit kesabaran...Allah nak uji lah sikit...hamba dia ni, jnis boleh sabor ke idak... hehehe

7 Comments:

Blogger Syafini said...

Assalamualaikum w.b.t.

Walaupun sy post comment ni lewat dr tarikh catatan, sy cuma nak tau, mcm mana 'tok ayah' dpt ke KPLI? Sbb x de pula feedback slpas interview.

March 22, 2007 at 10:44:00 PM PDT  
Blogger ode2eba said...

ha ah..apa keputusannya?

July 11, 2007 at 8:30:00 PM PDT  
Blogger valyriena said...

terima kasih..iya sgt mbantu..

May 3, 2009 at 8:16:00 PM PDT  
Blogger Guru Cyber said...

Salam..

Tahniah kepada yang terpilih untuk temuduga KPLI ambilan Jun ni. Bagi yang tak terpilih tu janganlah bersedih. Mungkin belum rezeki lagi. Lagipun dengar kata tak ramai yang dipanggil untuk temuduga bagi ambilan Jun ni. Kalau nak tau pasal tips temuduga KPLI korang boleh try lawat link di bawah ni.

http://kpli2u.blogspot.com

May 6, 2009 at 12:59:00 AM PDT  
Blogger tok_ayoh said...

salam. oo..yea kan..macam tiada kesudahan la pulak.. emm, alhamdulillah skrg dah jadi cikgu.ngajar kat sabah...

May 23, 2009 at 4:00:00 AM PDT  
Blogger beutiful said...

tahniah....
jadilah guru yang dihormati bukan guru yang ditakuti...

August 5, 2009 at 8:42:00 AM PDT  
Blogger webmaster said...

...disenangi, disayangi dan diminati oleh pelajar :)

November 5, 2009 at 5:08:00 AM PST  

Post a Comment

<< Home